Bolečine v križu / Low back pain

Če se še niste, se boste najverjetneje z bolečinami v hrbtenici srečali slej ko prej tudi vi. To je posledica procesa staranja, poškodb, nepravilne drže, itd. . Večina ljudi ima bolečine v hrbtenici vsaj 1x v svojem življenju in okoli 80% le-teh jih potoži zaradi bolečin v križu.

If you are not yet, you will probably be confronted with pain in your spine as soon as you did before. This is due to the process of aging, injuries, improper postures, etc. . Most people have back pain at least 1 in their lives and around 80% of them suffer from pain in the back.

Zakaj nastane bolečina v hrbtenici?

Lahko bi navedli 4 glavne vzroke.

 1. Akutna poškodba: nastane zaradi nenadne preobremenitve ali natega mišic hrbtenice. Tak primer bi bil nepravilno izveden dvig težkega bremena, dolgotrajno vztrajanje v določeni poziciji (npr. večurno gledanje televizije ali igranje računalniških igric), poškodbe (prometna nesreča, padci,..).
 2. Dolgotrajne, ponavljajoče obremenitve ali prisilna drža, kjer telo nima dovolj časa, da si opomore (vsakodnevno delo za računalnikom, tekočim trakom, težko fizično delo,..).
 3. Prirojene ali pridobljene nepravilnosti v hrbtenici. Najpogosteje gre za napako v ukrivljenosti – skolioza, kjer pride do večjih obremenitev in utesnitev na posameznih mestih. Razlog so lahko tudi revmatična ali nevrološka obolenja.
 4. Genetski razlog: lahko bi rekli, da delno podedujemo kakovost naše hrbtenice. Kdor ima vsaj enega bližnjega sorodnika , ki ima bolečine v hrbtenici ali diskus hernijo, je kar 4x bolj dovzeten, da bo imel težave tudi sam.

Vse poslabšajo še naslednji rizični dejavniki: nepravilna telesna drža, ohlapne mišic trupa, kajenje in prekomerna telesna teža, ki pospešijo nastajanje starostnih degenerativnih sprememb na hrbtenici.

Bolečina v hrbtenici lahko traja nekaj dni, tednov ali celo več mesecev. Hitrost okrevanja je pri posameznikih različna in v večini primerov postopno pojenja znotraj 6 tednov. Kadar je potek daljši ali nepričakovan, se za nadaljno diagnostiko odločimo hitreje. Pri tistih z več kot 3 mesece trajajočimi težavami govorimo že o kronični bolečini v hrbtenici.

Zdravljenje

 1. Relativni počitek
  V primeru hude bolečine je potreben obisk zdravnika. V lažjih primerih je potrebno mirovanje in se izogibati položajem in gibom, ki bolečino ojačajo. Glede na mnenje zdravnika in ko bolečina toliko popusti, lahko pacient prične z utreznim razgibavanjem in aktivnostjo. Dolgo mirovanje namreč oslabi tonus mišic, kar zmanjša stabilnost hrbtenice in bolečine celo ojača oz. podaljša potek zdravljenja. Kot že povedano, medvretenčna ploščica dobi hranilne snovi in kisik z difuzijo snovi ob premikanju hrbtenice, zato daljše mirovanje ni zaželeno.
 2. Obisk zdravnika
  Zdravnik naj odloči o nadaljnem poteku zdravljenja glede na diagnozo (rentgensko slikanje je v nekaterih primerih bolj za zmanjševanje čakalnih vrst, MRI, ..)
 3. Kirururški poseg
  Je zadnja možna izbira. Namen je predvsem ohraniti funkcijo. Z operacijo lahko razbremenimo utesnjen živec, ne moremo pa vedeti koliko bo to olajšalo bolečine. Ves čas se moramo zavedati, da je to agresiven poseg, z možnimi zapleti in nastankom brazgotin v prosecu celjenja. Okrevanje je daljše. Odločitev za poseg je v rokah operaterja. Pacient ima pravico in dolžnost, da je seznanjen s pričakovanimi zapleti in rezultati in se lahko potem skladno s tem, strinja ali odkloni operacijo.
 4. Fizioterapija
  Je nujna pri rekonvalescenci kot pri kroničnih bolečinah. Uporaba teh postopkov (TENS, DD, UZ, magneto-terapije, ) deluje na način blokade prenašanja bolečinskih dražljajev ali segrevanja in s tem izboljšanja prekrvavitve in regeneracije tkiva. Potrebno je več ponovitev za dober rezultat. Fizioterapevtske vaje so nujne ko bolečine minejo in zmanjšujejo ponavljanje težav in bolečin v hrbtenici.

Bolečine v križu – vaje na fitnes napravi /Low Back pain – exercises on fitness machine

Vaje, s katerimi lahko lajšamo bolečine v križu, so preproste in lahko jih izvajate doma ali v fitnes centru.

 1. Sedite na klopi in ste obrnjeni proti napravi, vdihnete roke iztegnite nad glavo in primete drog za vlečenje. Počasi izdihnete in povlečete drog do višine prsi.
 2. Sedite na klopi in ste obrnjeni stran od naprave, vdihnete in roke iztegnite nad glavo in primete drog za vlečenje. Počasi izdihnete in povlečete drog za glavo do višine vratu.
 3. Stojite tako, da zajahate klop in ste obrnjeni proti napravi. Vdihnete in roke iztegnite nad glavo in primete drog za vlečenje. Počasi izdihnete in povlečete drog do višine trebuha. Roki sta ves čas iztegnjeni.

Težo uteži izberetite, tako da delate vaje z lahkoto, posbeno na začetku. Posebej pri tretji vaji naj bo teža uteži čim manjša.

Exercises with which we can relieve pain in the cross are simple and can be performed at home or in the fitness center.

 1. Sit down on the bench and point towards the device, breathe your hands over your head and notice the pull bar. Slowly breathe out and drag the drug up to your chest height.
 2. Sit down on the bench, and you are facing away from the device, breathe in, and stretch your hands over your head and observe the towing bar. Slowly exhale and pull the head stem to the height of the neck.
 3. Stand by fastening the bench and facing the device. Breathe in and hold your hand over your head and grasp the pull bar. Slowly exhale and drag the drug to the height of the abdomen. The arms are stretched out all the time.

Select the weight of the weight by doing the exercises with ease at the beginning. Especially in the third exercise, the weight of the weight should be as small as possible.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.