Vpliv spanja na zdravje

Mislite, da ste pretekli teden dovolj spali? Se lahko spomnite, kdaj ste se zadnjič zbudili brez budilke in se osvežili brez jutranjega kofeina ? Če je odgovor na katero koli od teh vprašanj “ne”, niste sami. Dve tretjini odraslih v vseh razvitih državah ne doseže priporočenih osem ur nočnega spanja

Dvomim, da ste presenečeni nad tem dejstvom, vendar boste morda presenečeni nad posledicami slabega spanja. Redno spanje, ki traja manj kot sedem ali osem ur na noč poruši vaš imunski sistem in več kot podvoji tveganje za nastanek raka. Premalo spanja je ključni dejavnik življenjskega sloga, ki določa, ali boste zboleli za Alzheimerjevo boleznijo ali ne. Pomanjkanje spanja ali neprimeren spanec – brez intervalov, tudi zmerno skrajšanje spanja že v enem tedenu tako močno spremeni raven sladkorja v krvi, da bi stanje laho uvrstili v pred-diabetično stanje. Kratek spanec poveča verjetnost, da bodo vaše koronarne arterije zamašene in krhke, kar vas bo uvrstilo med srčno-žilne bolnike, ali bolnike z možgansko kapjo in s srčnim popuščanjem.

Znanstveniki, kot Matthew Walker so celo začeli lobirati zdravnike za začetek “predpisovanja” spanja. Vendar ne s predpisovanjem več uspavalnih tablet – prav nasprotno, zaradi zaskrbljujočih dokazov o škodljivih zdravstvenih posledicah teh tablet.

Spanje je eden najpomembnejših, vendar najmanj razumljenih vidikov našega življenja, dobrega počutja in dolgoživosti. Do nedavnega znanost ni imela odgovora na vprašanje, zakaj spimo, ali čemu dobremu služi, oziroma zakaj trpimo tako uničujoče posledice za zdravje, če ne spimo. V primerjavi z drugimi osnovnimi dejavnostmi v življenju – hranjenju, pitju in razmnoževanju – namen spanja ostaja nejasen. Vendar v knjigi Matthew Walker-ja: Why we sleep, mnoga vprašanja o spanju postanejo jasna in razumljiva.

Pomanjkanje spanja je kot elastični trak, ki se raztegne tako daleč, dokler ne poči. Na žalost so človeška bitja v resnici edina vrsta, ki so si sama namerno prikrajšala spanje brez vsake koristi. Svetovno zdravstvena organizacija (WHO) je zdaj za nekatere dele sveta razglasila epidemijo pomanjkanja spanja . (1)

Začetni simptomi pomanjkanja spanja lahko vključujejo:

  • zaspanost,
  • nezmožnost koncentracije,
  • slabše pomenje,
  • zmanjšana fizična moč,
  • zmanjšana odpornost proti okužbam.

Zapleti pri pomanjkanju spanja sčasoma lahko vključujejo:

  • povečano tveganje za depresijo in duševne bolezni,
  • povečano tveganje za možgansko kap, bolezni srca in astme,
  • povečano tveganje za potencialno nevarne zaplete, kot so
    • prometne nesreče in
    • nezdravljene motnje spanja, kot so nespečnost, apneja v spanju in narkolepsija
  • halucinacije
  • močna nihanje razpoloženja

Kaj se zgodi, če ne spim? (2)

Po več neprespanih nočeh psihični učinki postanejo resnejši. Tvoji možgani bodo zmedeni, zaradi česar se je težko osredotočiti in sprejemati odločitve.

Spanje krepi imunski sistem

Če se zdi, da vas ujame vsak prehlad in gripa iz okolice, je lahko kriv vaš spanec.

Spanje vas lahko naredi vitkejšega

Manj spanja lahko pomeni, da boste težji! Študije so pokazale, da ljudje, ki spijo manj kot 7 ur na dan, ponavadi pridobijo na teži in imajo večje tveganje za debelost, kot tisti, ki spijo 7 ur.

Spanje izboljšuje duševno počutje

Glede na to, da vas lahko ena sama neprespana noč naslednji dan naredi razdražljivega in nerazpoloženega, ni presenetljivo, da lahko kronično pomanjkanje spanja privede do dolgotrajnih motenj razpoloženja, kot sta depresija in tesnoba.

Spanje preprečuje diabetes

Študije kažejo, da imajo ljudje, ki običajno spijo manj kot 5 ur na noč, povečano tveganje za nastanek sladkorne bolezni.

Spanje povečuje spolni nagon

Raziskave kažejo, da imajo moški in ženske, ki ne dobijo dovolj kvalitetnega spanca, slabši libido in manj zanimanja za seks.

Spanje preprečuje bolezni srca

Zdi se, da je dolgotrajno pomanjkanje spanja povezano s povečanim srčnim utripom, zvišanjem krvnega tlaka in zvišanjem ravni nekaterih snovi, povezanih z vnetjem, kar lahko dodatno obremeni vaše srce.

Spanje povečuje plodnost

Težave z zanositvijo so ena od posledic pomanjkanja spanja tako pri moških kot pri ženskah.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3397790/
  2. https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/why-lack-of-sleep-is-bad-for-your-health/

Are you sleeping enough?  https://www.weforum.org/agenda/2019/08/we-need-more-sleep

Sleep deprivation : https://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_deprivation

WHO technical meeting on sleep and health: https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—ed_protect/—protrav/—safework/documents/publication/wcms_118388.pdf

Matthew Walker: Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams (Kindle edition)

Matthew Walker: Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams , Paperback

Please follow and like us:

4 odgovori na “Vpliv spanja na zdravje”

  1. I notice a huge number of glowing reviews on the cover of the book , on Amazon, etc. that journalists, not scientists, write on their introductory pages. I wonder what the scientists in the author’s business think about this?

    “Why We Sleep” (Matthew Walker) has drawn criticism from Alexey Guzey, an independent researcher with a background in economics, …
    https://en.wikipedia.org/wiki/Why_We_Sleep

    Alexey Guzey’s “Walker’s Why we sleep” survey is worth reading. Also Yngve Hoiseth is worth reading
    UC Berkeley’s official response regarding this essay – all problems with the book I discovered are “minor”.

    But some of Guzey’s arguments are not correct.
    For example :
    – No, the World Health Organization never declared a sleep loss epidemic
    It was declared for some countries in Asia and Africa.
    CDC (USA) declares Sleep Disorders a Public Health Epidemic
    https://www.sleepdr.com/the-sleep-blog/cdc-declares-sleep-disorders-a-public-health-epidemic/

    – Also, no – sleeping less than 6 hours a night does not double your risk of cancer

    From the web page of Mayo clinic: Sleep deprivation may decrease production of these protective cytokines. In addition, infection-fighting antibodies and cells are reduced during periods when you don’t get enough sleep.
    https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/expert-answers/lack-of-sleep/faq-20057757

    -No, a good night’s sleep is not always beneficial: sleep deprivation therapy in depression regardes oOn page 8, where Walker writes:
    [W]e are now forced to wonder whether there are any biological functions that do not benefit by a good night’s sleep. So far, the results of thousands of studies insist that no, there aren’t.
    Alexey Guzey claims, that this is false. First, an enormous literature dedicated to the treatment of depression with sleep deprivation has found that people with depression frequently benefit by not getting a good night’s sleep.

    Most of this literature are old:Therapeutic use of sleep deprivation in depression. Google search results for 2020 are different.

    The book of Matthew Walker”Why we sleep” opened my eyes regards the abuse of caffeine and other drugs (alcohol, medical drugs, ..) and the impact on sleep.
    This is the best-selling book and I think this was one of Walker’s goal.

  2. Trenutno po vsem svetu poteka osem kliničnih preskušanj, da bi ugotovili, ali obstajajo korelacije med COVID-19 in melatoninom. Le malo drugih zdravil je deležnih toliko raziskovalne pozornosti. Če se izkaže, da melatonin dejansko pomaga ljudem, bi bilo to najcenejše in najlažje dostopno zdravilo za boj proti COVID-19. Za razliko od eksperimentalnih zdravil, kot so remdesivir in protitelesni koktajli, je melatonin v ZDA, nekaterih državah EU (ne v ZK) na voljo kot prehransko dopolnilo brez recepta. Ljudje bi ga lahko začeli jemati takoj. Avtor članka (https://medium.com/the-atlantic/the-mysterious-link-between-covid-19-and-sleep-174ffcb6a86e) sklepa, da temu ni vzrok melatonin ampak to kar malatonin sproža: SPANJE, ki vpliva na naš imunski sistem. Tudi iz zgornjega bloga
    je jasno, da je spanje najcenejše zdravilo brez recepta, ki ga poznamo že tisočletja.
    Študije
    https://clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=Covid19&term=melatonin&cntry=&state=&city=&dist=&Search=Search

    melatonin
    https://amzn.to/37QrbHJ

  3. Vaja dela mojstra, če mojster dobro spi!
    Žal slovenski pregovori učijo nasprotno :
    – rana ura zlata ura,
    – Lenega čaka stergan rokav, Palca beraška, prazen bokav (Vodnik, Dramilo)

    Samo Vaja ne dela mojstra. Vadba, ki ji sledi noč spanja, vodi do popolnosti. Vaja dela mojstra, če vadbi sledi 7 do 8 ur nočnega spanja.

  4. Za sindrom dihanja skozi usta (MBS) je značilno vdihovanje in izdihovanje predvsem skozi usta in velja za nenormalno dihalno funkcijo.Pomemben problem pri MBS je zmanjšanje absorpcije kisika, kar vodi do padajočega spiralnega učinka na raven spanja, vzdržljivosti in energije, kar je ključnega pomena za športnika. Ta učinek nastane zaradi vdihavanja prevelike količine kisika in izdiha velike količine ogljikovega dioksida, potrebnega za prenos kisika iz molekule hemoglobina med dihanjem v pljučih. Dihanje skozi usta povzroča tudi suhost ustnega in faringealnega tkiva in lahko privede do vnetih mandljev, tonzilnih kamnov, suhega kašlja, otekanja jezika, zadaha iz ust in gingivitisa. Osebe, ki dihajo skozi usta, tudi žvečijo z odprtimi usti in požirajo zrak, kar vodi do plinov, napihnjenosti, vetrov in riganja. Poleg tega postanejo ustnice suhe in ohlapne, ker ne ostanejo zaprte, da bi zagotovile potrebno tesnjenje ustnic.
    https://dentalsleeppractice.com/the-athletes-secret-ingredient-the-power-of-nasal-breathing/
    O’Hehir, T., Francis, A. Mouth vs. nasal breathing. Dentaltown Magazine (Sept. 2012) Pg. 7-10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.